За региона

Варна в дейтвителност е не само туристическата столица на България, третият по големина град в страната, но и един от най-древните градове в Европа. Именно в покрайнините на Варна при разкопки на Варненския некропол е открито най-древното златно съкровище на планетата, намиращо се във Варненският Археологически музей.

Варна е и лятна столица на много културни мероприятия, като международният балетен фестивал Варненско Лято, който превръща града в център на международния културен туризъм.

Гордост на града е Катедралният храм „Успение на св.Богородица” от 19в. Изключително интересни за посещение са Археологически музей, Парк-музеят Владислав Варненчик, Военно-морски и Етнографският музеи, а също така Делфинариум, Аквариум, Морска градина.

 

Аладжа Манастир е най-известният скален манастир по българското черноморие, намиращ се в непосредствена близост до кк.Чайка. Скалната обител на все още действащият манастир представлява група естествени пещери, образувани в меките варовикови утайки на дъното на древното Сарматско море, покривало преди около 12 милиона години територията на почти цяла Югоизточна Европа.

Смята се, че е обитаван през раннохристиянската епоха (IV-VI век).

 

Университетска Ботаническа Градина ЕКОПАРК хармонично съчетава естествени и изкуствени екосистеми, разположени на 360дка. Колекцията от дървесни и храстови видове наброява около 300 вида, тревисти растения – около 350 вида, от които особен интерес представлява колекцията от ириси – 260 вида. В градината се отглеждат коне и всеки желаещ може да се наслади и разгледа красивите гледки като направи романтична обиколка с файтон.

 

 

Балчик, като един от най-живописните и красиви градове на българското черноморие съчетава красотата на автентичната си архитектура и впечатляващите природни пейзажи. Най-известните забележителности на града са Царския дворец и Ботаническата градина, която е най-голямата на Балканите и втора по големина в света. „Двореца” е бившата лятната резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, изградила този уникален архитектурен комплекс в 1924г. Райското място до толкова пленило кралицата, че тя пожелала след нейната смърт сърцето й да остане за винаги там.

Ботаническата градина е наречена Тена Юва тихо гнездо). На площ от 65дка са разположени над 2000 вида растения от цял свят, като най-впечатляваща е колекцията от едроразмерни видове кактуси.

 

Созопол е едно от най-древните селища на българското черноморие. Античната част на града, разположена на полуостров е очарователно място с тесни калдаръмени улички, автентична архитектура и златисти плажове, носещо все още духа на старото рибарско селище.
На по-малко от километър от старият град на Созопол се намира остров Св.Иван, където съвсем на скоро бе открит реликварий с мощи, които се смята, че принадлежат на Св.Йоан Предтеча. В църквата Св.Георги в дърворезбована мощехранителница са поставени в отделни ковчежета парченце от Светия кръст, частица от мощите на свети Андрей Първозвани, мощите на свети Йоан Кръстител и стъкленица с миро от мощите на свети Николай Мирликийски, причина градът да получи названието „Българският Йерусалим”

 

Несебър е пресечна точка на много цивилизации и култури, а малкият полуостров, на който преди повече от 3000 години е било древното тракийско селище Месамврия е запазил напълно колорита и автентичния си облик, защитен от ЮНЕСКО като паметник на световното културно наследство.
Несебър е наречен „Енциклопедия на християнското църковно строителство”, защото тук са открити до сега 44 църкви, като вероятно броят им е далеч по-голям. Други забележителности на града са ранно-византийските терми, крепостните стени, археологическият музей, автентичните къщи от възраждането, прочутата вятърна мелница на входа на града.